Pepernoten op z’n Deens

OH YES, PEPERNOTEN! Of moet ik zeggen kruidnoten.
Voor de één kan het niet vroeg genoeg beginnen, de anders vind het wel best en snoept alleen op Pakjesavond.

Wist je dat de pepernoot zoals ze die in Denemarken kennen sterk lijkt op onze eigen kruidnoot? Vol met lekkere specerijen!

Dit recept is lactose vrij en ook glutenvrij te maken! Pak dan glutenvrije bloem.

Ik zou zeggen: ready, set…. GO!

Eindresultaat bakken. Dat kan jij ook!

Het recept is gelukkig heel eenvoudig en is voor maar liefst ongeveer 200 pepernoten!

Ingrediënten:
– 125gr boter
– 200gr donkere siroop
– 150gr bruine suiker (ook te vervangen voor kokosbloesemsuiker, verhouding hetzelfde).
– halve theelepel (biologische) citroenschilrasp
– halve theelepel zwarte peper
– 1 theelepel gember
– 1 theelepel kruidnagel
– 1 theelepel kardemom
– halve theelepel zoethoutpoeder
– 3 theelepels kaneel
– 2 theelepels baking soda
– snufje zout
– 1 ei
– 500gr bloem

Benodigdheden:
steelpan
mengkom
spatel of pollepel om te mengen
mes
bakpapier
bakplaat
oven


Bereiding:
Voeg in je steelpan samen:
boter, siroop, bruine suiker, en de citroenschilrasp. Breng dit aan de kook.

Haal je pan van het fornuis en voeg de kruiden en baking soda toe.
Roer totdat de baking soda en kruiden opgelost zijn en laat het een beetje afkoelen.

Pak je mengkom.
Zeef vervolgens je bloem tot fijne bloem.
Voeg daarbij het botermengsel uit je pan en roer dit goed door tot een gladde massa.
Voeg daarna het ei toe en roer nogmaals tot een gladde massa.

Laat het vervolgens een paar uur in de koelkast afkoelen.

Wanneer je verder gaat met onderstaande stap, zet je oven aan op 180 graden (hete lucht).

Bepaal daarna van hoeveel deeg je pepernoten wilt maken, want het restant kan je invriezen voor later. Zo hoef je niet alle ongeveer 200 pepernoten in 1x te bakken, maar dat mag natuurlijk altijd 😉

Rol vervolgens van het het deeg een aantal strengen van ongeveer een kleine cm dik. Snij hiervan plakjes met een breedte van ongeveer 0,50 cm. Leg de schijfjes op je bakplaat (op het bakpapier) en bak ze vervolgens in 5 à 10 minuten.

Zelfgemaakte pepernoten!

Laat ze afkoelen en als je ze niet allemaal in één keer opsnoept, bewaar ze dan droog en in een afgesloten blik.

Veel plezier en lekker genieten!

Liefs,

SCROLL UP